Frgále
Potřebné ingredience
TĚSTO: 500g polohrubé mouky , 500g hladké mouky , 1/2l mléka , 1 droždí , 140g rozpuštěné máslo , 150g cukr krupice , 3 žloutky , špetka soli , mazání - mléko + rum xxxxNÁPLŇ TVAROH: 500g plnotučný tvaroh , 150g cukt moučka , 1 vanilkový cukr , 1 žloutek , spařené rozinky , rum či rumové aroma xxxx NÁPLŇ OŘECHOVÁ: 300g vlašských ořechů , 1/4 l mléka ,2 lžíce medu ,200g cukr krupice xxxx NÁPLŇ HRUŠKOVÁ POVIDLA: hrušky , skořice , rum či rumové aroma xxxxŽMOLENKA(drobenka): 1hrnek hrubé či polohrubé mouky 1/2 hrnku cukr moučka 4 lžíce másla
Postup přípravy
Potom přidáme zbytek mléka,máslo ,žloutky ,cukr a sůl.Zaděláme pořádně těsto ,necháme v míse a dáme na teplé místo vykynout.
Těsto pak rozdělíme na 200g či 300g bochánky a vyválíme placky na které pokládáme náplně dle chuti a posypeme žmolenkou.
Pokud chceme malé koláčky těsto rozdělíme cca po 50g,dnem sklínky zatlačíme a tím uděláme důlek na náplň.
Pečeme v troubě dokud nebudou mít okraje tu správnou barvu.Vyndáme a hned po upečení potřeme mlékem s rumem.
Tvarohová - tvaroh utřeme s cukrem,přidáme žloutek,rum a zamícháme přiměřeně rozinek či bez ,když někdo nemá rád.
Ořechová - mléko přivedeme k varu,přidáme 2 lžíce medu, cukr krupici a ořechy.Povaříme a mícháme.Je li náplň řídká přidáme strouhanku.
Hrušková - hrušky nakrájíme na čtvrtky,odstraníme jadřince a dáme péct do trouby až si pustí šťávu.Poté umeleme nebo rozmixujeme ponorným mixérem,přidáme trochu mleté skořice,rum,podle chuti si můžete přidat i cukr. (můžeme tuto směs i zavařit)
Žmolenka - do mísy dáme mouku , cukr ,promícháme a přidáme povolené máslo a rukou hňácáme,dokud není směs sypká.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé